Doorgaan naar hoofdinhoud
  • Stappenplan
  • |
  • Artificial intelligence
  • |
  • po
  • vo
  • mbo

Voldoen aan de AI-verordening

De AI-verordening of AI-act is een Europese wet voor de ontwikkeling en het gebruik van AI-systemen. Maak je op school gebruik van AI? Dan krijg je ook te maken met deze regels. In dit artikel leggen we uit wanneer de AI-verordening van toepassing is en welke stappen je moet zetten om eraan te voldoen.

Door Loes van Zuijdam

Bijgewerkt op 18 april 2025
6 minuten lezen

De AI-verordening is van toepassing op zowel de aanbieders van AI-systemen als de afnemers ervan. De meeste verplichtingen uit de AI-verordening gelden voor aanbieders. Dat zijn de partijen die AI-systemen ontwikkelen en op de markt brengen. Als school zul je doorgaans geen aanbieder van een AI-systeem zijn, maar de partij die er gebruik van maakt: de gebruiksverantwoordelijke. De gebruiksverantwoordelijke hoeft aan veel minder eisen te voldoen dan de aanbieder. Maar let op: wijzig je een AI-systeem of gebruik je het voor een ander doel dan waar het voor bedoeld is? Dan ben je mogelijk toch een aanbieder volgens de AI-verordening. Voorkom dit door intern af te spreken dit niet te doen.

Definitie van AI

Wat wordt volgens de AI-verordening precies verstaan onder een AI-systeem? Niet alle systemen die in de volksmond AI worden genoemd of geautomatiseerde processen uitvoeren, vallen namelijk onder de definitie van de wet. Volgens de AI-verordening is er sprake van AI als software zelfstandig patronen herkent, voorspellingen doet of beslissingen neemt op basis van input. Meer eenvoudige algoritmes –zoals Excel-tabellen met rekenformules of systemen die regels uitvoeren die vooraf geheel zijn gedicteerd door de mens –zijn geen AI-systeem.

Risicocategorieën

De verplichtingen die gelden voor het gebruik van AI-systemen hangen af van de risicocategorie waar het systeem in valt. De AI-verordening maakt onderscheid tussen 4 risicocategorieën. Hoe hoger de risicocategorie, des te strenger de eisen. Let op: het gaat hierbij alleen om AI die onder de definitie van de AI-verordening valt.  

Stappenplan

Volg deze stappen om te voldoen aan de AI-verordening:

  • Stap 1: Inventariseer het gebruik van AI

    Maak een overzicht van alle systemen, applicaties en tools die jouw school gebruikt of overweegt te gaan gebruiken die mogelijk AI zouden kunnen bevatten. Denk hierbij aan systemen die voor het onderwijs worden ingezet, zoals adaptieve leermiddelen, maar ook aan software die administratieve processen ondersteunt. Neem ook generatieve AI-tools mee die worden gebruikt wordt door medewerkers. Meer informatie over het maken van een overzicht van systemen vind je in het deelproject Overzicht creëren van systemen en hardware in het Groeipad van het Normenkader IBP.

  • Stap 2: Bepaal of systemen onder de AI-verordening vallen

    Beoordeel of de toepassingen die jouw school gebruikt onder de definitie van de AI-verordening vallen. Het kan lastig zijn dit zelf te beoordelen. Neem in dat geval contact op met leveranciers en vraag of hun systeem AI-functionaliteiten bevat die vallen onder de wet.

Ondersteuning door SIVON

SIVON gaat scholen ondersteunen door te toetsen of leveranciers van hoogrisico-AI-systemen zich aan de AI-verordening houden en scholen hierover te informeren. Dit helpt scholen om op veilige en verantwoorde wijze gebruik te maken van AI-systemen.

  • Stap 3: Beoordeel het risiconiveau

    Heb je vastgesteld dat er op school AI-systemen worden gebruikt? Dan moet je beoordelen in welke risicocategorie deze systemen vallen. Je moet daarvoor weten voor welk doel je het AI-systeem inzet. Is dat bijvoorbeeld voor het optimaliseren van administratieve processen? Dan zal het risico beperkt of minimaal zijn. Gebruik je AI in je onderwijsprocessen voor toepassingen die worden genoemd bij de risicocategorie hoog risico? Dan kan er sprake zijn van een hoog risico.

  • Stap 4: Documenteer de uitkomsten

    De beoordelingen uit stap 2 en 3 leg je vast [in je overzicht van systemen]. Zo kun je aantonen dat je de toepasselijkheid van de AI-verordening hebt onderzocht. Ook hou je zicht op algoritmes die nu misschien niet onder de definitie van de AI-verordening vallen, maar mogelijk in de toekomst wel.

  • Stap 5: Neem maatregelen

    Maak je gebruik van een beperktrisico- of hoogrisico-AI-systeem? Neem dan de maatregelen die bij die categorieën horen. Controleer daarnaast als gebruiksverantwoordelijke of de leverancier van het AI-systeem voldoet aan de verplichtingen als aanbieder. Controleer of een AI-systeem een CE-keurmerk heeft en of er een conformiteitsbeoordeling is gedaan.

  • Stap 6: Werk aan AI-geletterdheid

    Medewerkers (en leerlingen) die met AI-systemen werken, moeten volgens de AI-verordening AI-geletterd zijn. Dat betekent onder andere dat ze vaardigheden, kennis en begrip moeten hebben om AI-systemen verantwoord te gebruiken en zich bewust te zijn van de kansen en risico’s van AI.

  • Stap 7: Controleer regelmatig

    Systemen die vandaag nog geen AI bevatten, bevatten die volgende maand mogelijk wel. Leveranciers voegen regelmatig functionaliteiten toe aan hun producten. Controleer daarom periodiek of het overzicht van AI-systemen nog volledig is en of de beoordelingen en risicoclassificaties nog juist zijn.

Tijdlijn

De AI-verordening is op 1 augustus 2024 in werking getreden, maar de regels gaan niet allemaal direct in.

  • De verplichting tot AI-geletterdheid is ingegaan op 2 februari 2025.
  • Het verbod op de inzet van AI-systemen waarvoor een onaanvaardbaar risico geldt, is ingegaan op 2 februari 2025.
  • De verplichting tot het nemen van maatregelen die voortvloeien uit de risicocategorieën gaan in op 2 augustus 2026.

De komende tijd komt er meer toelichting beschikbaar vanuit de Europese Commissie over de AI-verordening en specifieke onderwerpen hieruit, zoals uitleg over de verplichtingen die gaan gelden. Kennisnet en SIVON volgen deze ontwikkelingen en zullen scholen waar nodig informeren en ondersteunen.

Meer lezen over artificial intelligence?

Bekijk ook deze artikelen:

De onderwerpen waarover wij publiceren