Het Groeipad: jouw wegwijzer door het vernieuwde Normenkader IBP
- Uitleg
- Informatiebeveiliging en privacy
- po
- vo
Scholen verzamelen (persoons)gegevens van leerlingen en medewerkers, en wisselen deze informatie uit met externe partijen. Scholen moeten zorgvuldig met deze gegevens omgaan. En moeten zich weren tegen cyberdreigingen. Dat vraagt veel aandacht voor Informatiebeveiliging en Privacy (IBP). Maar waar moet je allemaal op letten?
Het Normenkader IBP helpt scholen om de digitale veiligheid te verhogen.
Tijs van der Wielen is lid van de raad van bestuur van Auris en heeft it in zijn portefeuille. “Voordat ik bij Auris begon, was ik werkzaam in het ziekenhuiswezen, waar digitale veiligheid al jaren hoog op de agenda staat. Die gerichtheid op kwaliteit en veiligheid heb ik meegenomen, waardoor daar met mijn komst bestuurlijk […]
Projectleider IBP Jacob Louwinger van De Onderwijsspecialisten werkt hard aan het verbeteren van de digitale veiligheid binnen de organisatie. Door het toepassen van de normen uit het Normenkader IBP zet de stichting stapsgewijs de juiste maatregelen in om op het gewenste volwassenheidsniveau te komen.
Leon van Lare van Stichting Onderwijs Midden-Limburg ging direct na publicatie aan de slag met het Normenkader IBP.
In 2019 legde een cyberattack de Universiteit Maastricht lam. Bart van den Heuvel was lid van het crisisteam en vertelt wat er gebeurde.
Voor het bewaren van gegevens gelden bewaartermijnen. Die termijnen variëren per type informatie en zijn vaak vastgelegd in verschillende wetten. Met het nieuwe Bewaartermijnenoverzicht op de Aanpak IBP vind je alle relevante bewaartermijnen voor jouw school snel terug.
Het bestuurskantoor van Specialisten in Passend Onderwijs (SPON) oefende een cybercrisis in het klein.