Doorgaan naar hoofdinhoud
  • Fysieke bijeenkomst

Workshop Toekomst van generatieve AI in het onderwijs

Kennisnet organiseert vier regioworkshops over de toekomst van generatieve AI in het onderwijs. Een van de locaties is Zwolle. Tijdens een leerzame en inspirerende workshopdag word je ondergedompeld in het onderwerp. Deze dag geeft je een scherpe kijk op deze vorm van kunstmatige intelligentie en biedt je een unieke kans om mee te praten over de toekomst van generatieve AI in onze sector.

Wanneer

30 mei 2024

Hoe laat

9:00 - 16:00 uur

Waar

Room25

Burgemeester Drijbersingel 25-U, Zwolle
Bekijk op de kaart

Kosten

Gratis

Er zijn vier sessies. Via deze pagina kun je je aanmelden voor de sessie in Zwolle op 30 mei.

Wat vindt het onderwijsveld van AI? Welke toepassingen van generatieve AI worden kansrijk geacht? Waar zijn twijfels en zorgen over? Welke risico’s en vraagstukken leven er? In deze workshop krijg je tal van voorbeelden en denk je na over wat dit allemaal kan betekenen voor een schoolorganisatie.  

Voor wie? 

De bijeenkomsten zijn voor iedereen die werkzaam is op een school of in een schoolbestuur in het po/vo/so (leraren, ict-coördinatoren, stafmedewerkers met een ict/innovatietaak, schoolleiders, bestuurders). Per regiobijeenkomst is er plaats voor 25 deelnemers.

Let op, deze workshop is specifiek bedoeld voor primair, voortgezet en speciaal onderwijs, niet voor het mbo. Aanmeldingen van mbo-scholen moeten we helaas afwijzen.

Data en locaties 

 Er zijn vier workshopdagen. Kies een locatie die voor jou het beste uitkomt!

  • Donderdag 30 mei (Zwolle – vol, je kunt je aanmelden voor de reservelijst) 
  • Dinsdag 4 juni (Amersfoort – vol, je kunt je aanmelden voor de reservelijst)   
  • Woensdag 12 juni (Haarlem) – vol, je kunt je aanmelden voor de reservelijst)   
  • Vrijdag 21 juni (Eindhoven – vol, je kunt je aanmelden voor de reservelijst) 

De bijeenkomsten duren van 9.00 tot 16.00 uur. Voor lunch zorgen wij. Mocht er geen plek meer zijn dan kom je op een reservelijst.   

Programma 

We gebruiken een aantal beproefde werkvormen om toekomstige mogelijkheden van generatieve AI voor het onderwijs in beeld te brengen.  

  1. De inzet van deze nieuwe technologie kent verschillende perspectieven, vanuit verschillende rollen in de organisatie. Door een interactief rollenspel met realistische casussen wordt dit inzichtelijk en invoelbaar. 
  1. Wat betekent dit voor je eigen rol en welke plek vind je dat generatieve AI in moet nemen in het onderwijs? Daarover gaat het tweede deel van de dag. 

Je wordt stap voor stap in de discussie meegenomen, vanuit verschillende perspectieven, met concrete toepassingen zoals een VakAI

deelnemer try-out-workshop

Wat haal je uit deze dag? 

  • Je verdiept jouw inzicht in de mogelijkheden en vraagstukken rond generatieve AI in het onderwijs.  
  • Je leert andere vakgenoten uit het onderwijsveld kennen die aan de slag willen gaan of al zijn met generatieve AI, en met de toekomst van deze technologie in het onderwijs.  
  • Je kunt je stem laten horen over deze technologie en laten weten welke plek deze technologie moet krijgen in ons toekomstige onderwijs.  

Zorgt voor een waardevol gesprek aan tafel

deelnemer try-out-workshop

Wat halen wij uit deze dag? 

De workshops zijn onderdeel van een langer lopend traject over generatieve AI. Met deze sessies zetten we een gewenste stip op de horizon voor de toekomst van generatieve AI in het onderwijs. We schetsen de mogelijkheden, maar weten ook dat de toekomst van deze technologie allerminst vaststaat: het onderwijs kan en mag hier iets van vinden! Via deze workshops en andere middelen onderzoeken we wat er leeft in de sector en geven we het onderwijs een stem over het gewenste toekomstbeeld van generatieve AI.   

Aanmelden

De workshop is bedoeld voor po, vo en so, niet voor het mbo. Aanmeldingen van mbo-scholen moeten we helaas afwijzen.

Na de inschrijving vragen we deelnemers een aantal aanvullende gegevens voor onderzoeksdoeleinden. Een gedeelte van de workshopsgesprekken wordt opgenomen. Deze geluidsopnames zijn alléén voor onderzoeksdoeleinden; deze opnames worden anoniem verwerkt en niet gepubliceerd.

De Maand van AI in onderwijs

Deze bijeenkomst vindt plaats tijdens de Maand van AI in onderwijs (MVAI). Kennisnet organiseert in verschillende activiteiten en ook andere organisaties delen hun AI-kennis. We nodigen leraren, schoolleiders, stichtingsdirecteuren, beleidsadviseurs, ondernemers, wetenschappers en andere onderwijsprofessionals uit hun expertise te delen en samen AI in onderwijs te verkennen. MVAI is een gezamenlijk initiatief van Kennisnet, NL AIC, Npuls, NOLAI, SURF en SIG AIED.
Overzicht events op surf.nl/mvai
Week van AI in Onderwijs

De onderwerpen waarover wij publiceren