- Tool
- |
- po
- vo
- mbo
Wikiwijs
Open lesmateriaal zoeken, bundelen in een themapagina en delen met andere leraren. Dit kan met Wikiwijs, hét online platform om open lesmateriaal te zoeken, maken en delen. Zelfstandig en in teamverband. Het meeste lesmateriaal is gratis te gebruiken.
Op het eerste gezicht lijkt Wikiwijs op Wikipedia. Beide websites worden gepubliceerd onder een vrije licentie en vrijwilligers leveren content aan. Het verschil? Wikiwijs is speciaal voor het onderwijs, voor en door leraren. Zij kunnen kosteloos gebruikmaken van het lesmateriaal op het platform. Wikiwijs biedt open lesmateriaal waarmee je makkelijker kunt variëren met de lesstof en lessen beter kunt laten aansluiten bij leerlingen.
Leermiddelspecialisten
In Wikiwijs wordt veel materiaal gedeeld. Hoe weet je wat goed lesmateriaal is? Hiervoor werkt Wikiwijs met leermiddelspecialisten. Dit zijn leraren die voor hun vak op vrijwillige basis leermiddelen beoordelen. Ze werken met kwaliteitscriteria. Dit zorgt ervoor dat je sneller hoogwaardig lesmateriaal vindt dat je kunt gebruiken in de klas.
Wikiwijs-community’s
Als leraar kun je zelf nieuw lesmateriaal maken en bestaand lesmateriaal bundelen. Dat kan zelfstandig, maar ook in teamverband, in een community. Leraren met een gemeenschappelijk doel kunnen samen collecties open lesmateriaal maken. Voor zichzelf, maar ook voor alle leraren.
Hoe start je een community?
- Het begint met de wens van leraren om een centrale plek te hebben voor open lesmateriaal over een specifiek thema. Vaak begint het bij een leraar die via sociale media of een publieke organisatie in contact komt met andere enthousiaste leraren.
- Samen bedenk je een structuur voor een themapagina en stel je kwaliteitscriteria op voor het lesmateriaal.
- Samen zoek je en ontwikkel je geschikt lesmateriaal in Wikiwijs. Je bundelt dit op de themapagina.
- Tot slot deel je de themapagina met alle leraren.
Hulp van Wikiwijs
Wikiwijs ondersteunt leraren bij het starten van een community. Wil je aan de slag met een community? Neem contact op via leermiddelspecialist@wikiwijs.nl om de mogelijkheden te bespreken.
Aan de slag
Lesmateriaal zoeken of gebruiken? Ga aan de slag door op trefwoord of via een startpagina te zoeken op Wikiwijs. Wil jij lesmateriaal beoordelen vanuit jouw expertise en de kwaliteit van open onderwijs verbeteren? Of starten met het maken van interactieve lessen? Sluit je dan aan bij Wikiwijs.
Een dienst van Kennisnet
Wikiwijs is een dienst van Kennisnet. Om een zo gevarieerd en volledig mogelijke verzameling van lesmateriaal aan te bieden, werken we samen met diverse partijen: PO-Raad, VO-raad, VO-content, MBO Groen, SURF, SURFnet, Groene Kennis Coöperatie, SLO en Digischool.
Neem voor meer informatie contact op met Kennisnet support via support@kennisnet.nl of 0800 321 22 33.