Doorgaan naar hoofdinhoud

Campagne ‘Unlock Digitale Weerbaarheid’ van start

Vandaag is de nationale campagne ‘Unlock Digitale Weerbaarheid’ van start gegaan. Het doel: Nederland attent maken op de meest voorkomende cyberdreigingen zoals phishing, malware, sextortion, fake nieuws en bankhelpdeskfraude. Onderdeel van de campagne is een gratis online cursus die mensen helpt bij het herkennen van deze gevaren én ze leert wat te doen als het hen toch overkomt.

Logo Kennisnet

Door de redactie

8 oktober 2024
2 minuten lezen

Kennisnet ondersteunt deze campagne van harte. Digitale weerbaarheid is een actueel thema waarbij mediawijsheid, (digitaal) burgerschap en cybersecurity een rol spelen. Allemaal thema’s waar Kennisnet zich voor inzet – bijvoorbeeld nu ook tijdens de Maand van Informatiebeveiliging en Privacy (IBP) in het onderwijs. 

Adviesraad 

Met de titel ‘Unlock’ wordt elke maand een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de online cursus op de website digitale-weerbaarheid.nl. Voor het cursusmateriaal is een speciale adviesraad samengesteld. Kennisnet-adviseur Remco Pijpers is lid van de adviesraad. Ook organisaties als de Consumentenbond, Fraudehelpdesk, Bits of Freedom, Hackshield, Netwerk Mediawijsheid, Politie, Rutgers, SeniorWeb, SIDN fonds, Slachtofferhulp en Veilig Internetten zijn hierin vertegenwoordigd.  

Breed gedragen campagne 

Initiatiefnemer Jim Stolze ziet in zijn eigen omgeving hoe hoog de nood is voor deze campagne. “We kennen allemaal wel iemand die weleens op een verkeerd linkje klikt of die ooit bedonderd is via Marktplaats. Maar de meest recente golf van online oplichting slaat alles. Criminelen gaan zo geraffineerd te werk dat we eigenlijk allemaal weer de schoolbanken in moeten om erger te voorkomen.” 

Ook Kennisnet onderstreept de noodzaak van een landelijke campagne, zegt directeur Larissa Zegveld: “Ook op scholen vinden steeds vaker dergelijke cyberincidenten plaats. Deze campagne helpt bij bewustwording rond dit thema.  

“Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere acties nodig die zorgen dat informatiebeveiliging en privacy (IBP) op een school op orde komt en blijft. Daaraan werken we het hele jaar door én we vragen extra aandacht voor het onderwerp tijdens de Maand van de IBP.” 

De onderwerpen waarover wij publiceren