- Nieuws
- |
- 3 maart 2025
Kennisnet presenteert Jaarplan 2025: op koers voor impact
Het Jaarplan 2025 van Kennisnet borduurt voort op de meerjarenkoers van 2022, 'Een koers voor de toekomst'. Daarin is uitgewerkt hoe we het primair, voortgezet onderwijs en het mbo ondersteunen in de digitale wereld. Daarbij hebben we voor 2025 opnieuw bezien hoe we ons tot deze koers verhouden en vijf focuspunten benoemd. Uiteraard houden we daarbij rekening met de maatschappelijke, technologische en internationale ontwikkelingen die het onderwijs momenteel beïnvloeden.

Door de redactie
De ambities van Kennisnet
In onze koers hebben we de ambities van het onderwijs voor digitalisering beschreven. Met onze activiteiten dragen we bij aan het realiseren van deze ambities:
- Kwaliteit van onderwijs.
- Betrouwbare, veilige en flexibele organisatie van ICT en informatie.
- Sturing op de ontwikkeling van technologie en markt.
Samen met onze partners dragen we vanuit drie rollen (expert en gids, ontwikkelaar en dienstverlener, en keten- en sectorarchitect) bij aan goed en veilig gebruik van ICT in het onderwijs. Rollen die elkaar aanvullen en die we kunnen vervullen door de verscheidenheid aan kennis, ervaring en competenties binnen Kennisnet.
Focus in 2025
Door focuspunten te benoemen, borgen we dat ons portfolio en onze specifieke inzet in 2025 aansluit bij de actuele eisen en behoeften binnen het funderend onderwijs.
Binnen ons portfolio leggen we voor 2025 de focus op de volgende vijf punten.
- We zorgen ervoor dat scholen goed geïnformeerd zijn en bewuste keuzes maken over hoe zij zich verhouden tot (nieuwe) technologie (en met name AI) en wat dit betekent voor het gebruik en de inzet daarvan.
- We dragen bij aan veilig (digitaal) onderwijs. Daarbij gaat het niet alleen over informatiebeveiliging en privacy, maar ook over sociale veiligheid.
- We werken aan gezonde(re) verhoudingen op de markt van leermiddelen en leeromgevingen (edtech/big tech). Onze inzet is dat de afhankelijkheid van big tech wordt verminderd. Ook zijn we scherp op de dominante positie van uitgevers en enkele edtech-partijen, onder andere door het open (leermiddelen)domein te verstevigen.
- We borgen de continuïteit, beschikbaarheid en betrouwbaarheid van onze digitale voorzieningen en infrastructuur, die noodzakelijk zijn voor goed uitgevoerde en veilige onderwijsprocessen.
- Vanuit publieke waarden en een toekomstgerichte (sector)architectuur werken we aan ontwikkeling en beheer van standaarden en architecturen. Deze zijn allereerst noodzakelijk om te borgen dat activiteiten elkaar duurzaam versterken. Denk aan reguliere inzet en activiteiten binnen Groeifonds- en andere programma’s, zoals Digitaal Veilig Onderwijs (DVO). En verder om ambities als flexibiliteit en leven lang leren mogelijk te maken, net als gegevensuitwisseling binnen en tussen de sectoren.
Hoe maakt Kennisnet impact
Kennisnet werkt vanuit de overtuiging dat eigentijds en veilig onderwijs essentieel is om te participeren in onze informatiesamenleving. Als neutrale publieke organisatie streven wij ernaar dat het funderend onderwijs op een verantwoorde en voor iedereen toegankelijke manier met digitalisering omgaat. Zo maken wij het mogelijk dat leerlingen hun digitale toekomst zelf mede vorm kunnen geven. Kennisnet faciliteert scholen bij het maken van weloverwogen ICT-keuzes die aansluiten bij actuele en toekomstige onderwijsbehoeften. Dit doen wij door publieke ICT-diensten en tools te ontwikkelen, dialogen en netwerken te arrangeren, onderzoek te duiden, kennis- en praktijkervaring te ontsluiten en evenementen te organiseren.
Wij werken samen met de onderwijssector en passen onze diensten continu aan op basis van technologische ontwikkelingen, gedegen onderzoek en feedback. Daardoor zijn onze diensten betrouwbaar en sluiten ze altijd aan bij de publieke onderwijswaarden. In dit jaarplan geven we aan hoe wij in 2025 ervoor zorgen dat scholen technologie kunnen benutten om de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs te verbeteren en veiligheids- en ICT-risico’s te beheersen.
Jaarplan 2025 Kennisnet
pdf | 2.19 MB
